Steeds dezelfde muren zijn ook maar zo saai. Door je muren te verven of te behangen kun je ze goed opleuken. Er zijn wel een paar verschillen tussen verven of behangen, waardoor je niet altijd kunt verven en ook niet altijd kunt behangen. Hieronder zetten we de belangrijkste verschillen tussen de twee onder elkaar. Voor welke manier kies jij?

Kosten

Dit is heel belangrijk. Als je te weinig geld hebt, zul je je verbouwing nooit af kunnen krijgen. Behang is goedkoper dan verf. Je zou het misschien niet zeggen, maar verf gaat over het algemeen langer mee. Dit gaat natuurlijk niet op als je om de twee maanden van interieur wilt veranderen. Ook verkleurt licht behang eerder door bijvoorbeeld sigarettenrook dan verf.

Uitstraling

Eigenlijk zou dit aspect doorslaggevend moeten zijn. Wat wil je dat jouw muren uitstralen? Wil je dat ze rust scheppen en dat er weinig te zien is? Of wil je juist dat er veel gebeurt en er een hoop vanaf spat? In het laatste geval kun je beter kiezen voor behang omdat je hiermee eenvoudig een bijzonder patroontje of andere decoratie realiseert. Houd er wel rekening mee dat als je er genoeg van hebt het behang langer duurt voordat je dit hebt aangepast, omdat je er niet zomaar overheen kunt schilderen.

muren verven

Kwetsbaarheid

Over het algemeen is behang iets kwetsbaarder dan verf. Vooral als je kleine kinderen hebt is de kans groter dat je muurdecoratie schade oploopt. Het kan voor de kleine hummels namelijk zeer verleidelijk zijn om aan een puntje behang te trekken en het van de muur te scheuren. Dat is niet wat je wilt. Met kroost in de buurt kun je dus beter voor verf kiezen. Bovendien kun je elke beschadiging aan verf eenvoudig oplossen door er weer dezelfde kleur overheen te gaan.

Muurkwaliteit

Of je voorkeur nu uitgaat naar behang of verf, om één ding kun je niet heen: de kwaliteit van je muren. Niet alle muren zijn even glad. Als er putjes en naden in de muur zitten, zul je die – absoluut in het geval van verf – eerst moeten opvullen en muren schuren. Behang is wat vergevender omdat je over oneffenheden heen plakt. Het is natuurlijk wel zo dat de behanglijm ook niet in een scheur moet verdwijnen, al werk je hier nog altijd makkelijker overheen met behang dan met verf.

Veel verschillende zaken dus die je richting verf of behang sturen. Geef je droom echter niet zomaar op! Wellicht is er met het juiste vakmanschap en de juiste materialen een mouw aan te passen.

Door Redactie